Overslaan en naar de inhoud gaan
Boomevent hotspot Boom, bos en natuur

Boomwereld slaat handen ineen voor klimaat, leefbaarheid en biodiversiteit

22 maart 2024 door Patricia Millenaar

Sinds het begin van de menselijke beschaving is het totaal aantal bomen op onze wereld bijna gehalveerd. En dat terwijl juist bomen en bossen een belangrijke rol spelen in nationale en internationale uitdagingen op het gebied van klimaat, leefbaarheid en biodiversiteit. Opgaven die niet los van elkaar gezien kunnen worden als we de uitdagingen succesvol het hoofd willen bieden. Op de dag van de groenprofessional kwamen diverse spelers uit onderwijs, overheid en de bomensector bijeen om de handen nog intensiever ineen te slaan, vanuit de urgentie om bomen een belangrijkere rol te geven op het vlak van onder andere leefkwaliteit, ecologie en volksgezondheid.

 

De viering van twintig jaar opleiden in boomverzorging was de aanleiding om samen met belangrijke spelers uit veld samen te komen. Vanuit het onderwijs schoven Hogeschool van Hall Larenstein, TU Delft en uiteraard Yuverta mbo Velp aan om in gesprek te gaan met onder meer boomverzorgers of -adviseurs uit het werkveld, het Nationaal Platform Bomen, de Koninklijke VHG, het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Groen, de Nationale Bomenbank, Stichting Nationale Boomfeestdag, vertegenwoordigers van onder andere gemeente Den Haag en Amsterdam en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 

 

Gezamenlijk belang innovatieve groene oplossingen

De ontwikkelingen rondom de klimaatopgave zorgen ervoor dat de groensector en het groene onderwijsveld continu in beweging zijn en zullen zijn. Centraal tijdens de bijeenkomst stond de continue samenwerking en kennisdeling tussen de overheid, educatieve instellingen en het bedrijfsleven. Onderstreept door de officiële toetreding van Yuverta-hotspot Boom, bos en als nieuwste partner van het Nationaal Platform Bomen. Met de toetreding van Yuverta mbo, aansluitend op het cursusonderwijs, is nu ook het beroepsonderwijs vertegenwoordigd, wat de kennisuitwisseling en sectorbrede ervaring ten goede komt. Het Nationaal Platform Bomen voelt een hoge urgentie om bomen een belangrijke rol te geven in het verhogen van de leefkwaliteit, biodiversiteit en volksgezondheid. Het initiatief beoogt het creëren van een duurzame en gezonde groene leefomgeving, en zet aan tot gezamenlijke ontwikkelingen naar innovatieve groene oplossingen en technologische ontwikkeling voor de uitdagingen waarvoor we staan. Annemarie Moons, voorzitter College van Bestuur van Yuverta, nam de benoeming tot VHG Hotspot door de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners (VHG) trots in ontvangst. 

 

Versterking van de positie van Bomen in Stedelijk Groen

Naast onderwijsontwikkeling en innovatie, zijn doorlopende leerlijnen binnen en tussen de onderwijsinstellingen op vmbo, mbo, hbo en universitair niveau en practoraten voor het mbo belangrijke speerpunten aan de groene onderwijskant. In het verlengde daarvan nam René van der Velde, associate professor aan de TU Delft, de aanwezigen mee in een toekomstgerichte visie op stadsbomen binnen stedelijke omgevingen. Waarbij de positie van groen onder meer versterkt wordt vanuit ‘Urban Forestry’ die stedelijke bouwkundigen en groenprofessionals moet verbinden. Van Hall Larenstein maakte bekend om in 2025 te starten met een AD-opleiding (Associate Degree) met de uitstroom Bomen in Stedelijk Groen. Een van de mbo-studenten die tijdens de middag sprak, benadrukte het belang van bomen misschien nog wel het meest treffend: “Nu ik naast mijn studie als boomverzorger in het veld werk, realiseer ik me dat ik vanuit mijn vak een bijzondere en belangrijke rol heb: de boom ‘vertegenwoordigen’ in onze wereld.” En dat is iets waar samenwerking binnen het groene veld wellicht nog wel de grootste slag heeft te slaan: groen het podium en de autoriteit geven die het vanuit grote urgentie verdient.