Overslaan en naar de inhoud gaan
Rondhoutveiling 2024 kavel 24

Nederlands kwaliteitshout onder de hamer bij 28e editie rondhoutveiling

26 februari 2024 door Barbara Groen, Bosgroepen

Op zaterdag 24 februari 2024 organiseerden de Bosgroepen de 28e editie van de Nederlandse Rondhoutveiling in de aula van Yuverta mbo Velp. Er gingen 380 kavels rondhout van bovengemiddelde kwaliteit onder de hamer; ruim 788 kuub hout. Dit jaar vond gelijktijdig de EK Forestry Skills kwalificatiewedstrijd op het landgoed plaats. 

 

Aandacht voor Nederlands kwaliteitshout

Elk jaar organiseren de Bosgroepen De Nederlandse Rondhoutveiling op de laatste zaterdag van februari. Op deze voor Nederland unieke veiling worden de mooiste en meest bijzondere boomstammen uit bos en plantsoen per opbod verkocht. De kavels hout van de Rondhoutveiling zijn net wat groter of dikker dan gebruikelijk, of ze hebben een bijzondere vorm of tekening. De bomen zijn vaak slachtoffer van droogte, ziekte of storm; doodgegaan of instabiel geworden waardoor ze een gevaar vormden voor de omgeving. Daarnaast is er hout van dunningen uit duurzaam beheerde Nederlandse bossen. In deze bossen wordt niet meer geoogst dan er bijgroeit. Met de veiling willen we aandacht vragen voor het Nederlandse kwaliteitshout. De boseigenaar krijgt via de veiling een goede prijs voor het kwaliteitshout. Voor de afnemers is het gevarieerde aanbod een ‘ware snoepwinkel’. De eindproducten, van meubels tot masten en houten vloeren, gaan doorgaans nog generaties mee, waarbij ook de opgevangen CO₂ opgeslagen blijft in het hout.

 

Ruim 788 kuub hout op Rolbaan in Arnhem
Er werd dit jaar 788,55 kuub hout aangeboden voor de veiling; 380 kavels in totaal.
Het assortiment bestond uit meer dan 35 verschillende houtsoorten, waaronder zomereik (inlandse eik) en Amerikaanse eik, Douglas, iep en acacia. 
Pieter Westerhof, projectleider: “We hebben weer iets meer kavels dan vorig jaar en er zitten bijzondere stammen tussen. Kavel 17, een noot, is echt een bijzonder gaaf exemplaar. Ik ben heel benieuwd wie deze stam meeneemt en tot iets moois omvormt. De suikeresdoorn, kavel 372, is anderhalve meter in doorsnee. Daar kun je zeker ook iets moois van maken.” 

 

Alexander Pechtold weer veilingmeester

Voor het vijfde jaar op rij was Alexander Pechtold onze veilingmeester. Tijdens zijn studietijd was hij veilingmeester bij Van Stockum’s in Den Haag. In 1995 haalde hij zijn diploma Veilinghouder, en hij is het nog niet verleerd. 
 


Locatie Yuverta mbo Velp 

Yuverta mbo Velp is sinds jaar en dag de ‘host’ voor de rondhoutveiling, vanwege de mooie ligging en het landgoed. Maar ook de voorselectie van het EK vond op de dag van de rondhoutveiling op het terrein van Yuverta mbo Velp plaats. Wie naast het veilen van de houtstammen wilde zien hóe je een stam zaagt, kon een kijkje nemen op het grasveld achter de school. De 5 winnaars van de kwalificatiewedstrijd gaan, samen met 2 begeleiders, naar het EK van 2024 in Wenen. De wedstrijdonderdelen zijn o.a.: ketting wisselen, snoeien, vellen, combi-cut en precision bucking.

 

Over de Bosgroepen

De Bosgroepen zijn onafhankelijke coöperatieve verenigingen van en voor eigenaren van bos- en natuurterreinen. Zij adviseren en ontzorgen onze leden bij het duurzaam beheer en de ontwikkeling van bos en natuur. Het vakmanschap richt zich op alle onderdelen; van onderzoek, advies en het opstellen van een beheer- of inrichtingsplan, tot de uitvoering in het veld. Er zijn meer dan 1800 leden bij de drie regionale Bosgroepen aangesloten, verspreid over heel Nederland. Dit zijn particulieren, stichtingen, landgoederen, abdijen, zorginstellingen, natuurbeschermingsorganisaties, waterleidingmaatschappijen en overheden, zoals waterschappen, defensie en gemeenten. Samen hebben de leden bijna 500.000 hectare bos en natuur in eigendom of beheer. Er zijn drie regionale Bosgroepen; de Unie van Bosgroepen is de landelijke koepelorganisatie.